5 טיפים לאימהות
- Lika Topaz
- 21 ביולי 2024
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 1 באוג׳ 2024
כאימהות, דאגה לבריאות שלנו ושל ילדנו יכולה להיות מסע מאתגר ויחד עם זאת גם מאוד מספק. אני מאמינה בהעצמתכן כאימהות, באמצעות ידע וכלים שיעזרו לכן לייצר חיי משפחה בריאים ושמחים יותר. הנה חמישה טיפים שיכולים לסייע לך ולילדיך.
1.תזונה מאוזנת
אוכל מגוון הינו חשוב, גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה חושית. חשוב לחשוף את הילדים למגוון של טעמים ומרקמים. זה כולל פירות וירקות, אוכל מבושל וטרי, חלבון וכדומה.
לפי ניסיוני והבנתי, אין תזונה אחת שנכונה לכולם, כל אדם הוא יחיד ומיוחד עם טעמו שלו ונטיותיו החושיות. יחד עם זאת, יש רכיבים שכן חשוב לצרוך במידה שקולה כמו סוכר ואוכל מעובד. זה נכון עבור מבוגרים ובייחוד עבור ילדים, שגדלים ומתפתחים, בגופם ובשכלם, ולכן זקוקים לתזונה שתומכת בתהליכים אלה, ומיטיבה איתם.
מים: מים חיוניים לבריאות ולהתפתחות של ילדינו. יש להם תפקיד משמעותי ביותר, כמעט בכל תפקודי הגוף, החל בוויסות הטמפרטורה שלו וכלה בתפקוד תקין של מערכת העיכול. שתיית מים מאוזנת אצל ילדינו, הכרחית עבור ההתפתחות הפיזית והקוגניטיבית שלהם. כאשר גופם צורך כמות מספיקה של מים, זה תומך ברמות האנרגיה שלהם, בריכוז ובבריאות הכוללת. עידוד ילדינו לשתיית מים בשונה לשתיית מיצים מסוכרים ואחרים, יכול למנוע מצבים של השמנת יתר, בעיות דנטליות וצרות בריאותיות אחרות. כאימהות וככאלה האמונות על הדאגה והטיפול בילדנו, זוהי האחריות שלנו ליצור הרגלי צריכה בריאים כבר מגיל צעיר ובכך, לבסס עבורם בריאות טובה להמשך חייהם.
אלה המלצות כלליות, כמובן שניתן להתאים תזונה ספציפית ותוספי תזונה, על סמך מצב בריאותי ובאם יש צורך בכך. אני סבורה כי אדם בריא לא צריך לצרוך תזונה קפדנית ומגבילה ויחד עם זאת להיות מודע ואכפתי לגופו, ולהימנע מצריכת יתר של מוצרים מזיקים.
2.עידוד פעילות ספורטיבית קבועה
פעילות ספורטיבית חיונית לשימור בריאות פיזית ונפשית. הנה כמה הצעות כיצד תוכלו לשלב פעילות ספורטיבית ובאופן כייפי, בשגרת חיי המשפחה שלכן:
שגרת ספורט:
אנו כאימהות, מהוות דוגמה לידנו. בהיותנו בעלות שגרת ספורט, בין אם בבית או בין אם במסגרות שונות, העשייה הזו מורגשת אצל ילדינו, הם לומדים אורח חיים דרך צפייה, ויש לכך השפעה מעצם הדבר עצמו. בנוסף, חשוב למצוא לכל ילד תחום ספורט שהוא מתחבר אליו, יש לכך כל כך הרבה תמורות- התחייבות למשהו, בטחון עצמי, השתלבות בקבוצה, הצבת מטרות ועוד. אלה השפעות מנטליות חיוביות והן בנוסף לתנועה שמתאפשרת לו, חיזוק שרירים ויציבות. אני ממליצה להתנסות בכמה ענפי ספורט, עד שהילד/ה נתפסים על משהו, כי חשוב מאוד שתהיה שם מוטיבציה, רצון והנאה.
רעיונות לתנועה בחיק המשפחה:
אפליקציות ריקוד:
מאוד נגישות לנו ויש הרבה אופציות. משלבות מוסיקה, תנועה ואפילו הומור. יש משהו מאוד מיוחד בחוויה הזו יחד, גם לפחות רקדנים שבנינו😊. מעבר להנאה ולשעת הכושר, פשוט משחררים את הגוף והנפש, רוקדים מבלי לשפוט את עצמנו או אחרים. כשהילדים רואים אותנו עושים זאת, זה מעודד אותם לקחת חלק. אז פותחים איזו אפליקציה ורוקדים כולם יחד.
תנועה בחוץ:
הטבע הנפלא, הקיים והמקיף אותנו, קורא לנו לבוא ולהשתתף בחגיגה. אז פשוט צאו, לאן שזה לא יהיה, רק שיהיו שמיים, אוויר וכל השאר זה בונוס. השהייה בטבע, יחד, התנועה בסביבתו ויחד איתו, מחזירה אותנו הביתה, מחזירה אותנו למקום ממנו הגענו. אנחנו כל כך מורגלים ברעש, והרבה פעמים ברעש סינטטי, שמאוד חשוב עבורנו ועבור ילדנו, להיזכר גם בצלילים הטבעיים ובשקט.
הרבה פעמים, מה שכרוך ביציאה לטיול עם הילדים, מייצר תחושת סרבול וקושי, לכן תהיה לנו נטייה להימנע מכך. אופציה טובה וזמינה לקבל את כל הטוב הזה היא גם הליכה בחוץ, גם אם אין טבע זמין, יציאה מקירות הבית לאיזה סיבוב בשכונה, או לעבר שדה קרוב, כל אחד לפי אזור מגוריו. צאו החוצה עם ילדכם, הרגילו אותם או תזכירו להם ששם הילדות נמצאת, וכך גם אתן תזכרו.
משחק פעיל:
עוד משהו ממש מגניב שיוצא לנו לעשות מדי פעם, ולא מספיק.. משחקי כדור של פעם, של היום, או כאלה שהיו פעם והיום קיבלו שמות קצת אחרים, כמו: "מחניים" שהפך ל "חממות", או "שבויים", או "פיגוזים", או "חיי שרה", משחק "דגליים", ועוד. גם תופסת ומחבואים עם שדרוגים לגדולים יותר, תהיו יצירתיים. הילדים כל כך מאושרים שאנחנו משחקים איתם. לשחק יחד, מחזיר גם אותנו לילדים שבנו, שאולי כבר שכחנו, מאפשר לנו רגעי חופש קטנים מהשגרה המכבידה. זה מאפשר זמן משפחתי כייפי, קליל ומצחיק, וההשפעה החיובית שלו ניכרת בכולנו.
3.עידוד לבריאות מנטלית ורגשית
אהבה ללא תנאי היא אחד העקרונות המהותיים ביותר בעיני, כבסיס לבריאות מנטלית ורגשית אצל בני אדם. אמנם קצת קלישאה אך אנסה להסביר איזה תוכן אני יוצקת אליו.
מה זו אהבה ללא תנאי?
שאוהבים אותי בדיוק כמו שאני!
שלא מנסים לשנות אותי!
שלא שופטים אותי לחומרה!
ועוד כמה..
אילו כך היינו אנחנו גדלים בעצמנו וכך גם הורינו והוריהם, כנראה שעולמנו היה נראה קצת אחרת.
כל שכן, כשמבינים מה המשמעות של אהבה ללא תנאי על חיינו, נשאף לאפשר ממנה כמה שיותר עבור ילדנו, נרצה ונשתדל לשבור את מעגל הקסמים הזה ולנטוע זרעים חדשים.
מה שאני מנסה להזכיר לעצמי כל הזמן זה מה שייך לי ומה לא. מנסה להיות במודעות רבה ככל הניתן, למה משגע אותי שהם עושים והאם זו תגובה למשהו שלי מפעם. כך אני מנסה לאפשר להם להיות הם, אני מנסה להוריד שיפוטיות, אני מנסה לאפשר להם מקום להתבטא ומעודדת אותם לכך. אין מושלם ואת זה צריך לזכור. בשל העובדה שלכולנו יש מה לתקן בעצמנו, בוודאי שלא נוכל להיות 100. צריך לזכור להיות בחמלה עצמית וגם לא לשפוט את עצמנו בחומרה. המטרה היא לנסות לייצר הלימה בין איך שאנו כלפי עצמנו לבין איך שאנו כלפיהם, ככל שנצליח לעשות את זה יותר, כל המשפחה תצא נשכרת. כי המסר יועבר באופן נקי, לא במילים ולא מבלבל, הוא יועבר דרך איך שנתנהג ונרגיש.
נשימה וחוויה:
אומרים שהנשימה הראשונה שאנו שואפים בלידתנו, היא הרגע בו אנו מתחילים פחות לנשום. נשימה אינה דבר שגור בחיינו, מלבד הנשימה האוטומטית שמופעלת בפיקוד מערכת העצבים האוטונומית. תרגול נשימה או אפילו נשימה מודעת, הינן מתנות יקרות מפז.
נשימה: אפשר לתרגל נשימות עם הילדים, נשימות פשוטות. כשזה קצר אך מושרש באמצעות תרגול, זה מוסיף כלי נפלא לארגז הכלים האישי שלהם. הכנסה של אויר מהאף והוצאה איטית מהפה. גם עבורנו האימהות, זה כלי נהדר, ומדהים כמה שהוא יעיל.
רגשות: עידוד של הרגשה, לגיטימציה לשלל הרגשות, גם לאלו שלנו כאימהות, לעיתים קשה להרגיש. יש מסר חשוב שאנחנו צריכות להעביר לעצמנו ומשם לילדנו- מותר, ולא רק מותר, חשוב! להרגיש. אז טיפ נפלא הוא לעודד הרגשה כשהיא עולה ולא לנסות להסתיר או לברוח ממנה, פשוט להיות איתה ולתת לה מקום, אם מצליחים לנכוח בה מבלי לשפוט, היא עושה את דרכה מאיתנו והלאה. אם מאפשרים לעצמנו להרגיש והופכים זאת לחלק משגרת חיינו, הרגש והמחשבות הנלוות אליו, שהרבה פעמים נתקעות ומעיקות, מתנקים מאיתנו ומותירים יותר שקט ורוך. יש לכך השפעה כמעט על כל רובד בחיינו. כמה זה חשוב להרגיל את הילדים לכך, מגיל צעיר.
4.שינה
שינה היא אחד המשאבים החשובים בחיינו. במהלך השינה גופנו עובר תהליכים חיוניים כמו חידוש ותיקון רקמות, התפתחות השרירים, סינתזה של הורמונים חיוניים, ניקוי הכבד ועוד. שינה איכותית הכרחית לתפקודים קוגניטיביים, כולל גיבוש זיכרון, מיומנויות לפתרון בעיות וויסות רגשי. מחסור במנוחה מספקת לא רק פוגע בבריאות הגופנית שלנו, מה שמוביל לירידה במערכת החיסון ורגישות גבוהה יותר למחלות כרוניות, אלא גם משפיע על הבריאות הנפשית שלנו, מה שתורם לסטרס, לחרדה ולדיכאון.
עד כאן על חשיבות השינה, פיסה קטנה של ידע.
מאוד חשוב שאנחנו נישן כמו שצריך וכך גם לגבי ילדינו. כמה טיפים לגבי יישום הרגלים טובים לשינה יחד עם ילדכן.
השתדלו להקפיד על שעת שינה קבועה והגיונית. כאשר הם קטנים, "טקס שינה" כשלב מקדים אליה, מסייע ליישם זאת. אני בחרתי להנחיל הרגל של סיפור לפני השינה, עדיין מצליחה עם הקטנים שלי שהם כבר בני 7 ו 9. למדתי שבשביל שזה יעבוד ונצליח להתמיד בזה, חשוב לי לקרוא איתם ספר שגם אני מתחברת אליו. זה מאפשר לנו לחלוק תכנים והרפתקאות יחד ויוצר מעורבות ונוכחות של כולנו. כשהם היו תינוקות, עוד לא בשלב ההקשבה לסיפור, הייתי בוחרת שיר רגוע ונעים, מנסה שיהיה קבוע או לפחות באותו הסגנון, והיינו מאזינים יחד בשקט. אלה הן שתי אופציות ואפשר לבחור גם באופציות נוספות.
הרעיון המרכזי הוא לעשות הפרדה מודעת, מהיום ללילה. חוויה משותפת שבאיכות שלה, יש משהו מרגיע ומחבק, חוויה שמסמלת מעבר שהוא ברור. אם מצליחים להכניס את זה לשגרה, מגיל קטן, יש לכך תמורות משמעותיות להמשך החיים. המערכת שלנו לומדת ומפנימה הרגלי שינה בריאים וטובים.
ישנה חשיבות גם להתאמת הסביבה. לאפשר סביבה שתומכת במעבר לקראת השינה, חשוב במידה רבה להסתגלות הגוף והמיינד אליה. נסו לעמעם את האורות, להשקיט את ההמולה של היום, לקראת מנוחה ושינה טובה. לפעמים גם אנחנו נרדמות איתם..:)
5.מודעות וקשב למצבנו ולמצב ילדינו
הרבה פעמים אנחנו שוכחות את עצמנו. אז כאן המקום להאיר, אל תשכחו את עצמכן, אמא בריאה ושמחה היא אמא טובה יותר מאמא תשושה ומרוקנת. אנא יקרות, תהיינה בתשומת לב גם לגבי עצמכן. כולנו רוצות ללוות את צאצאינו גם במהלך חייהם הבוגרים ולעשות זאת עם חיוניות, כוח ואולי גם שמחה:). לכן המודעות למצבנו ולרווחתנו הינה משמעותית לנו ובכוחה להשפיע על כל בני הבית.
מבחינת הילדים, מרוב שאנחנו עסוקות, יש דברים שבורחים מתשומת ליבנו לעיתים. חשוב מדי פעם לעצור רגע, להתבונן בילדנו, לעשות איזה מעבר זריז כזה, קצת אחורה בזמן ועד לנקודה הנוכחית. לברר דרך חושינו, אם יש דבר מה שמבקש את התייחסותנו. אם אכן ניישם מדי פעם קשב לכך, התשובה תהיה. במידה ומשהו עלה, אני ממליצה בחום ל"חשוב פשוט". למה אני מתכוונת בפשוט? לשים לב לתזונה, לשינה, לחיוניות הפיזית, לכל הסעיפים הקודמים. הרבה פעמים מספיק לדייק משהו באלה בכדי להחזיר את ילדנו לטוב.
כשיש צורך נוסף, אני כמובן כאן בשביל לסייע

Comments